Kvinnoliv logo

KURS I FERTILITETSFÖRSTÅELSE – CYCLE LOVE

Your body is your birth control

En onlinekurs i fertilitetsförståelse

Vill du lära dig att kartlägga din menscykeln men saknar ekonomi för att investera i privat handledning? 

När vi startade kvinnoliv hade vi en vision – vi ville göra fertilitetsförståelse till något allmängiltigt, tillgängligt och till något som i princip alla känner till som ett säkert alternativ till hormonella preventivmedel. Något vi insåg snabbt var dock att alla inte kommer vilja eller kunna investera flera tusentals kronor i en kurs eller privat handledning och vi tycker att det är väldigt synd att dessa hamnar mellan stolarna. 

Därför har vi skapat den här kursen för dig!

Undvik graviditet, öka dina chanser att bli gravid och öka din kroppskännedom genom fertilitetsförståelse

Du får lära dig grundläggande information om menscykeln men också hur din fertilitet, kropp och hälsa fungerar genom kartläggning av fertilt sekret, basalkroppstemperatur, cervix och verktyget kalenderreglerna. Med denna information kan du säkert öppna och stänga ditt fertila fönster för en effektiv preventivmetod, men också öka dina chanser att bli gravid.

Målsättningen är att du ska bli självgående och känna dig säker. Men även att du som inte har råd eller möjlighet att köpa privat handledning ska ha ett alternativ, så att du får tillgång till den informationen du behöver för att lära dig att kartlägga på egen hand!

Vad är fertilitetsförståelse?

Fertilitetsförståelse handlar i grund och botten om kroppskännedom. Genom att iaktta, tolka och förstå dina fertila tecken kan du följa dina fertila och infertila dagar i menscykeln. Det finns otroligt mycket potential i fertilitetsförståelse då det inte bara ger information om hur vår menscykel fungerar, utan också en djupare förståelse för vår cykliska natur och hur vi fungerar som människor.

Du kan läsa mer om fertilitetsförståelse här

Olivia

“Jag har lärt mig mer om mig själv, det känns som att kropp och psyke är mer förenade, svårt att förklara. En symbios som alltid funnits där men nu är jag uppmärksam på den.”

Elin

“Jag känner mig lika trygg som med min hormonspiral men mår så mycket bättre.”

Matilda

“Det var skönt att jag kunde kartlägga i fertilitetsförståelse på ett sätt som funkade för mig och min partner, jag var rädd att det skulle vara krångligt och svårt, men det blev väldigt enkelt och konkret ändå.”

Målsättningen är att du ska bli självgående och känna dig säker. Men även att du som inte har råd eller möjlighet att köpa privat handledning ska ha ett alternativ, så att du får tillgång till den informationen du behöver för att lära dig att kartlägga på egen hand!

Om Märta och Lovisa

Tillsammans folkbildar vi inom fertilitetsförståelse och har båda använt oss av fertilitetsförståelse under flera år, både för att undvika graviditet men även för att bli gravid. För oss har fertilitetsförståelse varit bryggan till större kroppskännedom och självacceptans. 

Märta är certifierad instruktör via Natural Family Planning Teachers association (NFPTA) och Billings Sverige

Lovisa är certifierad instruktör via Natural Family Planning Teachers association (NFPTA)

Cycle love

1000 kr

Tillgång till kursen ett helt år 

 • Sex implementeringsmoduler med 13 förinspelade
  videos
 • PDF:er till varje modul som du kan ladda ner och spara om du behöver gå tillbaka och påminna dig om något
 • En arbetsbok för repetition och övning på ett gediget antal menscykelkartor
 • En menscykelkarta så att du kan börja kartlägga direkt
 • Möjlighet att få din menscykelkarta tolkad för en sjukt billig peng
 • Exempelkartor
 • PDF för dig som går av hormonella preventivmedel
 • Lär dig om menscykeln – hur kroppen fungerar, inklusive HPO-axeln
 • Lär dig kartlägga dina fertila tecken
 • Öppna och stäng ditt fertila fönster
 • Kom närmre din kropp och cyklisitet – menscykeln som ett mått på din allmänhälsa
 • Lär dig vad som kan orsaka menscykelrelaterade symptom som PMS, mensvärk etc.

Av miljöskäl har vi valt att inte inkludera en basalkroppstermometer i paketet. Vilken basalkroppstermometer man vill använda är individuellt och det finns flera alternativ på marknaden, vi vill därför undvika svinn och låta dig som klient investera i den basalkroppstermometer som just du vill ha och som passar din livssituation.

Funderar du över vilken basalkroppstermometer som passar dig bäst? Läs mer här.

Enkelt förklarat kan man säga att Naturlig familjeplanering är det stora trädet, där fertilitetsförståelse är en av grenarna.

All naturlig familjeplanering handlar i grund och botten om att uppnå eller undvika graviditet naturligt. Det finns massor av olika former och varianter, det kan vara alltifrån att använda enbart en kalender, hormonstickor (ägglossningstest), berriärmetoder som pessar och kondom till att observera och tolka de fertila tecknen i olika stor omfattning. Fertilitetsförståelse avser de metoder som använder sig av de fertila tecknena i kartläggningen eftersom det bygger på just en förståelse för hur kroppen fungerar. Vissa använder enbart ett fertilt tecken medan vi på kvinnoliv använder oss av flera (fertilt sekret, basalkroppstemperatur, cervix och en kalenderregel).

Generellt sätt kan man säga att effektiviteten ökar desto fler fertila tecken du använder dig av i din kartläggning, men det finns också väldigt säkra metoder som bara bygger på kartläggning av det fertila sekretet.

Fertilitetsförståelse handlar till skillnad mot de flesta menscykelapparna om förståelse: utifrån dagsaktuell data kan du dra egna slutsatser och följa dina fertila tecken och därmed din fertilitetsstatus i realtid. Du är alltså inte beroende av någon, exempelvis en algoritm som kan göra misstag, och du baserar inte din fertilitet/infertilitet på beräkningar som kan slå fel.

Många menscykelappar gör nämligen antaganden om din menscykel och ägglossning baserat på den data du lägger in. Det farliga med sådana här beräkningar exklusivt är att en ägglossning aldrig kan förutspås och att ägglossning sällan inträffar på samma dag.

I fertilitetsförståelsen finns således inte någon inbyggd risk för felberäkningar och missar.

Det är såklart individuellt men vi brukar säga att det tar mellan tre till sex månader att känna sig trygg och säker i metoden.

Liknande symtothermala metoder har en uppvisad effektivitet om upp till 99,6 %. Den forskningen är dock baserad på att det ingår privat handledning. 

Säkerheten i metoderna inom fertilitetsförståelse varierar något från metod till metod med några procent. Det som är viktigt att komma ihåg är dock att säkerheten ligger i den enskildes ansvar, så länge den har fått den informationen den behöver. Precis som när du använder till exempel p-piller är det ditt ansvar att komma ihåg att ta en tablett samma tid varje dag gäller även när du kartlägger, du behöver kommer ihåg att kartlägga.

Enligt vår erfarenhet korrelerar säkerheten starkt med användarvänligheten, att kartlägga sin menscykel ska i sin helhet vara enkelt och tillgängligt för att vara säkert och effektivt.

När du lärt dig hur reglerna fungerar tar det ca ett par minuter per dag fördelat över dagen, så det är inte mycket. 

Ingen fara, det finns regler för när livet kommer mellan. Bara för att du missar en dag betyder det inte att menscykeln är körd, istället handlar det om att identifiera ett övergripande mönster. 

Valet av preventivmetod kan vara svårt och det finns många parametrar att ta hänsyn till vid valet av preventivmetod. Det finns ingen preventivmetod som är 100 % säker men vi vet att vid korrekt användning har fertilitetsförståelse hög säkerhet som är jämförbar med hormonella preventivmedel. Samtidigt är vi övertygade om att säkerheten starkt korrelerar med användarvänligheten, att kartlägga sin menscykel ska i sin helhet vara enkelt och tillgängligt för att vara säkert och effektivt.

Målsättningen är att du ska bli självgående och känna dig säker. Men även att du som inte har råd eller möjlighet att köpa privat handledning ska ha ett alternativ, så att du får tillgång till den informationen du behöver för att lära dig att kartlägga på egen hand!

Hur du väljer att hantera din och din partners fertila fas är upp till dig/er. Vissa väljer att avstå helt från sex, andra använder kondom/pessar och vissa väljer att bara inte ha omslutande sex. 

Många upplever att fertilitetsförståelse har en positiv effekt på sexlivet eftersom det öppnar upp för att tänka lite nytt och inte bara falla in i samma gamla mönster. 

Den här kursen är endast utformad för dig eller er som par.

Tack för att du värderar vår tid och allt de jobb vi lagt ner och fortfarande lägger ner på att hålla kursen á jour.

Genom att köpa kursen stöttar du inte bara oss utan även hela den rörelse som jobbar för att skifta den kultur som råder inom kunskapen om kvinnokroppen – fler kvinnor behöver få tillgång till den här informationen!

Kursupplägg

Modul 1 – Välkommen till kursen

 • Välkomstvideo
 • PDF: INTRO FAM – lär känna din menscykel och fertilitet genom fertilitetsförståelse
 • PDF: Arbetsbok till hela kursen

Modul 2 – Anatomi och hormoner

 • Videolektion: Menscykeln
 • PDF: Menscykeln
 • Videolektion: Anatomi och hormoner (HPO-axeln)
 • PDF: Anatomi och hormoner
 • PDF: Till dig som går av hormonella preventivmedel

Modul 3 – Kom igång med din kartläggning

 • Videolektion: Identifiera det fertila fönstrer
 • Videolektion: Kartlägg basalkroppstemperatur (BKT)
 • Videolektion: Kartlägg fertilt sekret
 • PDF: Identifiera det fertila fönstret med hjälp av fertila tecken mm.
 • Videolektion: Fyll i din menscykelkarta

Modul 4 – bekräfta ägglossning

 • Videolektion: Bekräfta ägglossning med BKT och fertilt sekret
 • PDF: Arbetsbok
 • Videolektion: Är all blödning mens?
 • Videolektion: Sex anpassat efter dina intentioner

Modul 5 – Cervix och kalenderreglerna

 • Videolektion: Kartlägg och bekräfta ägglossning med cervix
 • Videolektion: Kalenderreglerna
 • PDF: Identifiera det fertila fönstret med hjälp av fertila tecken mm.

Modul 6 – Att leva cykliskt

 • Videolektion: By the book / intuition
 • Videolektion: Menscykeln som ett mått på din allmänhälsa
Behöver du mer stöd eller hjälp?

Kika in vårt erbjudande om privat handledning inom fertilitetsförståelse här – ett forum där vi kan grotta ner oss i just din menscykel och din situation.