Kvinnoliv logo

/ Varför fertilitetsförståelse funkar

Jag personligen är väldigt rädd för att bli ofrivilligt gravid och jag tror inte att jag är ensam om det. Jag upplever att folk i min närhet och i allmänhet tänker att väljer man bort hormonella preventivmedel och dessutom vågar ha sex oskyddat så tillhör man inte den gruppen av folk som är livrädda för att bli gravid. Jag känner mig trygg i att det finns abort som en ”plan B” om det skulle råka hända och jag vet att jag skulle få reda på att jag är gravid väldigt tidigt i och med att jag har koll på min menscykel. Men, jag vill undvika hela den situationen så långt det går.

Så hur kommer det sig att jag ändå känner mig så pass trygg och säker med en naturlig preventivmetod utan att vara beroende av något annat än min egna kunskap om min kropp?

• FAM är välbeprövat och forskat på. Den metod jag använder och lär ut är 99,6% effektiv vid korrekt användning. Billingsmetoden som jag är utbildad inom och lär ut har forskat på sammanlagt ca 850 000 kvinnors sekret under menscykeln. Den svenska professorn Erik Odeblad har forskat på kvinnors olika cervixsekret, redan under 1970-talet identifierade han de olika sekrettyperna G, L, S sekreten och 1991 identifierade han vårt P-sekret, det halkiga sekretet vi har precis vid ägglossning. Alla dessa olika sekret har olika funktioner och är helt avgörande för vår fertilitet. Dessa sekret kan du själv observera. 

• Fertila tecken är relativt enkla att lära sig att följa. De fertila tecknen är inte något svårt och diffust utan faktiskt rätt konkreta tecken, speciellt när du har lärt dig just ditt fertila mönster. Det finns absolut tillfällen då ett fertilt tecken kan vara svårttolkat av olika anledningar. Det kan tex vara om man har mycket sömnproblem och sover dåligt innan väckarklockan ringer på morgonen så kan ens morgontemp bli konstig eller att man äter mediciner som påverkar ens sekretmönster. Men, det finns alltid sätt att lösa dessa situationer. Ofta krånglar inte alla fertila tecken samtidigt och med kunskap kan man hitta sätt som funkar för en själv, här och nu. 

• Med fertilitetsförståelse har jag klar uppfattning om vad som faktiskt behövs för att överhuvudtaget kunna bli gravid:

 1) Ett moget ägg 

2) Fertilt sekret 

3) En öppen cervix 

4) Spermier av bra kvalitet 

5) Tillräckligt tjock livmoderslemhinna.

Med denna information kan jag anpassa mitt sexliv och undvika graviditet. Värt att notera att anpassningen inte innebär att vi inte får ha sex alls, det vi ska undvika är genital kontakt, omslutande penis i vagina sex. Allt annat sex är säkert och många väljer till och med att kombinera fertilitetsförståelse med kondom eller pessar (pessar är tydligen på uppgång nu, trodde att det var superute med pessar men tydligen inte).

• Jag kommer ihåg att jag i min tonårstid fick höra att vi minsann är lite fertila hela tiden och att det alltid finns en liten chans att bli gravid. Detta stämmer inte. För att kunna bli gravid, befruktad så behövs det ju ett moget ägg som kan bli befruktat, eller hur? Det finns det bara under en kort tid under menscykeln. Dessutom måste det finnas fertilt sekret, utan fertilt sekret dör spermierna inom en kort stund i slidan. Dessutom är spermierna helt beroende av fertilt sekret för att kunna penetrera ägget då fertilt innehåller essentiella ämnen för spermierna.

• Det är relativt lätt att använda och förstå fertilitetsförståelse och dessutom sparar du mycket pengar. Det är en inlärningskurva absolut men när du har lärt dig det är det något du kan använda dig av resten av ditt fertila liv. Jag gillar att jämföra detta med när man ska ta körkort. I början är det krångligt, mycket information och svårt men tillslut kör man bil utan att behöva tänka så mycket. Lite så är det när man har lärt sig kartlägga sin menscykel.

• När du använder fertilitetsförståelse som preventivmetod har du säkerhetsdagar utöver dina riktiga, biologiskt fertila dagar för maximal säkerhet. Din biologiska fertilitet kan inte vara längre än sex dagar, oavsett hur din menscykel ser ut. Dock kan vi inte förutspå exakt vilken dag vi ska ägglossa och för ett godkänt temperaturskifte (alltså en bekräftad ägglossning) behöver vi ha tre dagar från och med den första höga tempen. Med dessa extra dagar då vi räknas som fertila, även fast vi rent biologiskt kanske inte är det. Tack vare detta kan vi uppnå den höga säkerheten som fertilitetsförståelse har.

• Med ett godkänt temperaturskifte enligt reglerna kan du vara helt säker på att du är infertil. För att vara tydlig, det spelar liksom ingen roll hur mycket högkvalitativ sperma du får i dig, du kan inte bli gravid. Med andra ord är det bara att knulla på, hur du och din partner vill.

• Jag och min partner har tillsammans kontroll över vår fertilitet, vi har inte lagt kontrollen på ett piller eller en spiral. Vi båda har kunskap och kan förhålla oss till den kunskapen. Dessutom delar vi på ansvaret över vår gemensamma fertilitet, ”it takes two to tango” som man säger.

• Jag vill inte skriva här att det är jättesvårt att bli gravid men det är ändå viktigt att nyansera det hela lite. Det är väldigt vanligt att man som tjej/livmoderbärare nästan blir lite uppskrämd i tonåren om hur otroligt lätt det är att bli gravid och att man aldrig kan vara helt säker. Sedan är det vanligt att när folk är redo att skaffa barn, så inser man plötsligt att så otroligt enkelt var det kanske inte… Detta kan leda till mycket besvikelse och frustration hos många, därför är det viktigt att nyansera det hela. Det betyder inte heller att det är jättesvårt att bli gravid men det är bra att se på situationen sakligt. Kan passa på att skriva att fertilitetsförståelse halverar snittiden på hur lång tid det tar för par att bli gravida, från ett år till ett halvår, enligt en studie som släpptes 2022. Det kan nog vara bra att nyansera denna fråga lite och fylla i med kunskap som inte bygger på att skrämma, utan att informera. 

Hoppas detta blogginlägg har gett lite klarhet om fertilitetsförståelse och varför det är en säker preventivmetod. Tveka inte att höra av dig om du har frågor, det finns inga dåliga! Kom också ihåg att du kan ladda ner vår gratis e-bok med information om fertilitetsförståelse om du vill grotta ner dig ännu mer i ämnet.

Kram Märta

Märta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *